روابط بازرگانی بینالمللی به تجارت کالاها و خدمات بین کشورها اشاره دارد. این روابط مهمترین جزء از روابط بینالمللی را تشکیل میدهند و تأثیر بسزایی بر اقتصاد جهانی دارند.
صادرات و واردات ازجمله متغیرهای کلان اقتصادی هستند که بهدلیل ارتباط با دنیـا و تخصـیص بهینـه منابع از اهمیت زیادی برخوردارند. صادرات و واردات ازجمله متغیرهای بینالمللـی اقتصـاد هستند که در تجارت بینالملل از مفاهیم اصـلی هسـتند و از اهمیت بالایی برخوردارند، زیرا این دو متغیر، راههای ارتباط اقتصادی کشور با جهان خارج را تشکیل میدهند. بنـابراین، تجارت (صادرات و واردات) ازجمله مهمترین پارامترهـا در بخش خارجی اقتصاد محسوب گردیده و به صورت مبنـایی برای سیاستگذاری در ایـن بخـش مـدنظر قـرار دارد و بـه عنوان یکی از ابزارهای سیاستی در بعد خـارجی اقتصـاد در غالب راهبـردهـا و برنامـه هـای توسـعه قـرار دارد.
تأثیر مناطق آزاد بر تجارت بینالمللی
تجارت بینالمللی عبارت است از روابط تجاری یعنی صادرات و واردات کالاها و خدمات بین کشورهای مختلف جهان. بیشتر اقتصاددانان معتقدند که تجارت، موتور رشد و توسعه در جوامع امروزی است. عوامل بسیاری تجارت بینالملل را تحت تأثیر قرار میدهند از جمله راهبردهای اقتصادی کشورها(راهبرد جانشینی واردات (راهبرد دروننگر) و راهبرد توسعه صادرات (راهبرد بروننگر))، مقررات سازمانهای بینالمللی و نیز شرایط سیاسی بینالمللی. در این میان یکی از مدلهایی که رابطه نزدیکی با تجارت بینالمللی دارد ایجاد مناطق آزاد است. با توجه به اینکه اهداف اولیه ایجاد مناطق آزاد عبارتاند از؛ توسعه صادرات و تنوع بخشیدن به آن، ایجاد فرصتهای شغلی، کسب درآمد ارزی، جذب سرمایههای داخلی و خارجی، انتقال تکنولوژی پیشرفته، برقراری ارتباط سیستماتیک میان اقتصاد ملّی و اقتصاد جهانی.
تجارت خارجی
بدیهی است که مسئله تجارت خارجی برای تمام کشورها اهمیت بسیار بالایی دارد و بخش بزرگی از اقتصاد هر کشور را تشکیل میدهد و به همین خاطر است که کارشناسان اقتصاد و نظریهپردازان اقتصادی اهمیت ویژهای برای این بخش از اقتصاد قائل هستند.
همان طور که اشار کردیم نرخ ارز به عنوان واحد پول در مبادله با کشورهای مختلف، بر قیمت کالاهای داخلی و خارجی تاثیر میگذارد و به همین دلیل سیاستهای کشور باید در جهت تثبیت نرخ ارز باشد. آنچه برای افراد در زمینهی صادرات و واردات اهمیت دارد ثبات سطح قیمتها و نرخ ارز است چرا که وجود نوسانات ریسک در سرمایهگذاری را افزایش میدهد.
در هنگام بررسی تراز تجاری کشور در مدت معین، باید تغییرات نرخ ارز در طول این مدت بررسی شود تا تاثیرات آن بر روند واردات و صادرات مشخص شود.
تأثیر موانع غیرتعرفهای بر تجارت بینالملل
یکی از مهمترین عواملی که در عرصة بینالمللی بر تجارت آزاد تأثیر منفی میگذارد، موانع غیرتعرفهای است که اغلب بر اساس ضرورتهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی توسط کشورهای توسعه یافته اعمال میشوند. این موانع موجب نقض آزادی تجارت و چالش در توسعه اقتصادی کشورها شده، بر دستیابی به اهدف توسعه پایدار تأثیر منفی گذاشته و مشکلات گوناگونی برای کشورهای در حال توسعه بوجود آورده است.
تجارت بینالمللی و نوآوری
اهمیت تجارت بینالملل و نقش آن در توسعه و ترویج نوآوری و رشد اقتصادی، مورد تأیید محققین و صاحبنظران مختلف قرار گرفته است. اما یکی از اصلیترین انگیزهها برای پیوند و ارتباط بین تجارت بینالملل و نوآوری، انتشار ایدههای خلاقانه و ابداعات از طریق تجارت و مبادله محتوای فناورانه است که به دلیل جابهجایی دادههای سطح محصول و اطلاعات مرتبط با سطح فناوری، کمی دشوار به نظر میرسد. این امر، بهویژه در استفاده از فناوریهای مشابه برای توسعه نوآوریهای جدید در محصولات نمایان شده و به دلیل عدم تشخیص کاربرد و انتشار این فناوریها در محصولات موجود، امکان ظهور ایدههای جدید را کاهش میدهد. برای مثال، لپتاپها و تبلتهای نسل جدید، میتوانند ایدههایی ایجاد کنند که منجر به نوآوری در دستگاههای تلفن همراه شوند. اما شرط چنین نوآوریهایی، تجارت و مبادله فناوریهای مرتبط با لپتاپ یا تبلت است و نه تجارت صرف محصول. از همین رو، به دلیل اینکه کار کردن و تمرکز بر محصول یا صنعت، میتواند اثرات انتشار نوآوری را بهطور بالقوه کاهش دهد، در این تحقیق سعی شده است تا اثرات متقابل «محصول / فناوری» را مدنظر قرار داده و تجارت بینالمللی محصولات فناورانه را به سطحی عمیقتر (تجارت فناوریها) بسط دهیم.
تاثیر مشاوران بازرگانی و شرکتهای متخصص در روابط بازرگانی:
روابط بازرگانی بینالمللی تأثیر بزرگی بر اقتصاد، سیاست، و روابط بینالمللی دارد. تجارت موفق میتواند به رشد اقتصادی کمک کند و در عین حال میتواند منجر به تغییر در سیاستها و روابط بینالمللی شود.
آشنایی با اصول و قواعد قرادادها که معمولاً شامل جزئیات مربوط به محصول یا خدمات معامله، شرایط پرداخت، شرایط تحویل، گارانتیها، مسئولیتها، و شرایط قانونی میشود.
برای شروع و انجام واردات کالا در درجه اول بهتر است علم خود را در این خصوص افزایش دهید؛ چرا که انجام فهالیتهای وارداتی و تجاری از حساسیتهای خاصی برخوردار است که اگر نا آگاهانه این کار را آغاز کنید، ممکن است منابع مالی و سرمایههای انسانی خود را مستهلک کنید. درنهایت برای برقراری ارتباط با صادر کننده خارجی، انجام مقدمات گمرکی و گرفتن مجوزهای لازمه جهت دریافت کالا در گمرک و درهر مرحله بهتر است فردی این عملیات را پیش ببرد که با قوانین و مقررات گمرکی، آشنایی کافی داشته باشد.
اصول و قواعد مکاتبات بازرگانی بینالملل جهت تبادل اطلاعات مربوط به معاملات تجاری، قراردادها، پیشنهادات تجاری، سفارشها، از طریق ایمیل، نامههای رسمی، فکس، بین نمایندگان کشورهای مختلف برای برقراری و تقویت روابط تجاری بین کشورها بسیار مهم است.
همچنین اصول، فنون و هنر مذاکره بازرگانی بینالملل، در زمینه تجارت بینالمللی، صنعت، بازارهای جهانی، و موارد مشابه حائز اهمیت است. هدف اصلی مذاکرات تجاری به دست آوردن شروط و شرایطی است که هر دو طرف به آنها رضایت دهند