در تجارت جهانی یکی از عمده نگرانی های خریدار، انجام تعهدات فروشنده بر طبق قراداد است تا محصول را با همان کیفیت و کمیتی که در قرارداد ذکر شده ارسال نماید. برای جلوگیری از هر گونه مشکل و مغایرتی، شرکت های مستقلی تحت عنوان شرکت بازرسی کالا (commodity inspection company) حضور دارند تا محصول را از هر لحاظ بررسی نمایند. به طور کلی به تمام عملیات بازرسی، نمونهبرداری، آزمایش، اندازهگیری و دیگر فرآیندهایی که توسط شرکت بازرسی کننده به منظور تعیین کمیت و کیفیت محصولات، خدمات یا تأسیسات انجام میشود بازرسی کالا گفته می شود. بعد از بازرسی، نتایج حاصل را با مشخصات مندرج در قرارداد خرید تطبیق می دهند و بعد از تایید، گواهی بازرسی کالا صادر می شود.
به صورت کلی به همه عملیات بازرسی، نمونهبرداری، آزمایش، ارزیابی و سایر فرآیند های انجام شده توسط شرکت بازرسی کننده برای مشخص کردن کمیت و کیفیت محصولات، خدمات و یا حتی تأسیسات به منظور مطابقت نتایج حاصل با مشخصات موجود در قرارداد خرید را بازرسی کالا میگویند. دغدغه اساسی بسیاری از تجار، کشورها و افرادی که در حوزۀ بازرگانی بین المللی فعالیت دارند، اطمینان از کیفیت و مرغوب بودن کالاها است که در اینجا پای بازرسی کالا و اهمیت آن میان می آید. با توجه به قوانین ارائه شده از طرف سازمان ملی استاندارد، درحقیقت، بازرسی کالا در گمرک بخشی الزامی و مهم در مباحث واردات و صادرات محصولات می باشد. شما می توانید با خیالی آسوده امور بازرگانی خود را در این زمینه را به متخصصین گروه تجاری ققنوس بسپارید.
انواع گواهی بازرسی کالا
گواهی بازرسی کالا، معمولاً در قالب یکی از موارد زیر صورت میپذیرد:
برای دریافت مشاوره بازرسی کالا در مبدا میتوانید از مشاوران باتجربه شرکت بازرگانی گذرگاه تجاری جنوب کمک بگیرید. این مشاوران به دلیل تجربه زیاد از تمام نواقص احتمالی کالاها آگاه هستند و شما را با نحوه ارزیابی محصولات آشنا میکنند. بازرسی از کالا در مبدا شامل نظارت، آزمایش، نمونهبرداری، اندازهگیری، بازبینی و سایر عواملی که در تعیین کیفیت کالا هنگام بارگیری موثر باشند، میشود. این کار باید توسط یکی از شرکتهای بازرسی کشور که مورد تایید سازمان استاندارد است، انجام شود.
در برخی از موارد مانند عدم حضور شعبههای بازرسی ایرانی، نبود وقت کافی برای بازرسی، اعتماد نداشتن تاجران به شعبههای بازرسی و غیره ممکن است بازرسی در مبدا و هنگام بارگیری صورت نگیرد؛ از این رو، تمامی کالاهای خریداری شده باید در مقصد و هنگام ترخیص مورد بازرسی قرار گیرند. فرایند بازرسی کالا در مقصد نیز مشابه بازرسی کالا در مبدا بوده، با این تفاوت که اینبار تنها توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران انجام میشود. اینکار به این دلیل است تا تمام واردات محصولات به کشور طبق سیاستهای ارزی کشور انجام گیرد. البته، در صورت ارائه مجوز از سوی این نهاد، شعبههای مورد تایید میتوانند فرایند بازرسی را انجام دهند.
مزایای صدور انواع گواهی بازرسی کالا
از آنجایی که در تجارت بینالمللی امکان پیگیری و شکایت پروسهای بسیار پیچیده و زمانبر است، بهتراز قبل از انعقاد قرارداد و پس از آن، در زمان تحویل دقت لازم را داشته باشید. استفاده از خدمات شرکتهای بازرگانی معتبر در این زمینه راهگشا است و میتواند از بروز خسارتهای جبرانناپذیر جلوگیری کند. کارشناسان شرکت آستریا با داشتن تجربه کافی در صادرات و واردات درصد خطا و خسارت را در معاملات شما بسیار کاهش داده و بازرگانی امن را برای شما انجام میدهند.
بازرس کالا چه وظیفهای دارد؟
بازرس کالا در واقع نمایندۀ خریدار و سازمان استاندارد است و مطابق با درخواست آنها بار را بازرسی میکند. اما لازم است بدانیم که مهمترین وظیفۀ بازرس برای گواهی بازرسی چیست؟ در ادامه آنها را عنوان میکنیم:
به طور میانگین روزانه محصولات بسیاری از شرکت های تولید کننده برای شرکت های مقصد ارسال می شوند. در این زمینه لازم است محصولات در هنگام خروج از شرکت و ترخیص از گمرک بازرسی شوند. این کار سبب می شود آینده کاری شما با اعتبار بیشتری همراه باشد. در این مقاله به بیان توضیحات مهمی درباره گواهی COI پرداخته شد. این گواهی پس از انجام مراحل قانونی و بررسی های لازم توسط کارشناسان مربوطه به کارفرما تحویل داده می شود. البته افراد بسیاری نیز وجود دارند که به دلیل سرعت بخشی به ترخیص یا ارسال کالاهای خود از دریافت گواهی بازرسی اجتناب می کنند. این اشخاص در آینده لطمات بسیاری را متحمل می شوند؛ زیرا اگر آسیبی به محصول آن ها برسد یا در فروش محصول دچار مشکل شوند، تمامی ضرر و زیان را به طور خصوصی باید بپردازند.
برای پاسخ به این سوال باید گفت که اینکوترمز یا Incoterms مخفف واژه ”International Commercial Terms” به معنی اصطلاحات بینالمللی بازرگانی است. به طور کلی اینکوترمز یک راه ارتباطی بسیار مفید بوده و در واقع با هدف کاهش سردرگمی بین خریداران و فروشندگان صورت گرفته است.
اینکوترمز یک اصطلاح جهانی است و فقط به یک کشور یا یک منطقه محدود نمیشود. این اصطلاح جهانی معامله بین واردکننده و صادرکننده را تعریف میکند تا هر دو طرف از مسائلی همچون وظایف، هزینه ها، خطرات، مسئولیت ها و همچنین مدیریت تدارکات و حمل و نقل؛ از پذیرش محصول گرفته تا تحویل آن را به خوبی درک کنند.
قواعد اینکوترمز چه مواردی را شامل میشوند؟
موضوعات اصلی مورد بحث در قواعد اینکوترمز بسیار گسترده هستند که از مهمترین آنها میتوان به هزینهها، تعهدات قراردادی و ریسکها اشاره کرد.
به طور کلی، قواعد اینکوترمز شامل مباحث زیر میباشند:
• حدود مسئولیت طرفین را تعیین میکنند؛
• هزینههای هر دو طرف قرارداد را تعیین میکنند؛
• ریسکهای محتمل تجاری موجود بین خریدار و فروشنده را مشخص مینمایند؛ و
• از بروز اختلافات ناشی از تفسیر نادرست اصطلاحات بکار رفته در قراردادهای تجاری جلوگیری مینمایند.
به عبارت دیگر، قواعد اینکوترمز وارد رشتههای مختلفی از بازرگانی از قبیل حمل کالا، ترخیص کالا، صادرات، واردات، تعیین مسئولیت پرداخت و تعیین ریسک حمل و نقل کالا در مراحل مختلف انتقال کالا شدهاند.
مزایای قراردادهای اینکوترمز
تابه اینجای مقاله میدانید که اینکوترمز چیست و چه قوانینی و شرایطی دارد. با این حال برای شناخت بهتر و عمیقتر از این سند بینالمللی بهتر است با مزایا و محدودیتهای آن آشنا شوید. اگر تمام جوانب اینکوترمز را نشناسید، از حدود اختیارات خود به عنوان یک خریدار یا بازرگان خبر نخواهید داشت و در آینده دچار خسارات و ضررهای مالی زیادی میشوید و وقت و انرژی فراوانی نیز از شما گرفته میشود.
پس با مطالعه و شناخت یازده شرط اصلی و شروط فرعی اینکوترمز، این مزایا را تجربه خواهید کرد:
تفسیر غلطی از مناسبات تجاری طرف مقابل خود نخواهید داشت.
نظارتی صحیح بر روی هزینههای بیمه و حمل بار خواهید داشت.
میدانید که چه میزان زمان لازم است تا بار تحویل داده شود.
از روش حملونقل بینالمللی معامله خود باخبر میشوید.
چگونگی تقسیم هزینهها و خطرات کار را خواهید شناخت.
به نوعی یک ضمانت اجرا از طرف معامله خواهید داشت که ملزم است تا قوانین را رعایت کند.
حالا که با مزایای اینکوترمز آشنا شدید، بهتر است برخی از محدودیتهای آن را نیز بشناسید:
اشاره نکردن به مبلغ پرداختی و نیز روشهای پرداخت در معامله
اشاره نکردن به انتقال مالکیت کالا و نقض قرارداد و مسئولیت بار
نمیتوان از آن بهجای قرارداد رسمی بین طرفین معامله استفاده کرد.
اینکوترمز به امور قضایی و حلوفصل اختلافات نمیپردازد.
اینکوترمز تنها تعهدات طرفین را تعیین میکند و تبعات عدم انجام آنها را ذکر نمیکند.
هر دو طرف قرارداد باید به تنهایی به موضوع بیمه بپردازند. زیرا مسئولیت بیمه کالا به جز اصطلاحات گروه C در هیچ گروهی عنوان نشده است.
از جمله مزایای قراردادهای اینکوترمز که سبب به کارگیری و رعایت آن در طول قراردادهای حمل و نقل میشود میتوان موارد زیر را نام برد:
1. سادگی: استفاده از اینکوترمزها میتواند به سادگی و شفافیت در تعیین شرایط تحویل کالا و هزینههای مربوط به آن کمک کند.
2. حمایت قانونی: استفاده از اینکوترمزها به فروشندگان و خریداران کمک میکند تا در صورت وقوع نزاعات قانونی، دستورالعملهای دقیقی را داشته باشند.
3. کاهش خطر: استفاده از اینکوترمزها میتواند به کاهش خطرات مربوط به تحویل کالا و هزینههای مربوط به آن کمک کند.
4. تسهیل تجارت بینالمللی: استفاده از اینکوترمزها میتواند به تسهیل تجارت بینالمللی کمک کند و باعث افزایش روابط تجاری بین کشورها شود.
5. تضمین کیفیت: استفاده از اینکوترمزها میتواند به تضمین کیفیت کالا و تحویل آن به موقع کمک کند.
ترمهای اینکوترمز
در اینکوترمز ۲۰۲۰ قواعد به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
1. دسته اول قواعدی که مربوط به تمامی روشهای حمل میباشند EXW, FCA, CPT, CIP, DPU, DAP, DDP
2. و دسته دوم قواعدی که تنها مربوط به حمل دریایی میباشند FAS, FOB,CFR,CIF
آیا اینکوترمز در تمامی کشورها قابلاستفاده است؟
برای آنکه بدانید اینکوترمز چیست بهتر است بدانید اینکوترمز بهعنوان یک استاندارد بینالمللی شناخته شده و در تمامی کشورها قابلاستفاده است. بااینحال در برخی کشورها، ممکن است قوانین و مقرراتی برای صادرات و واردات وجود داشته باشد که میتواند بر شرایط استفاده از اینکوترمز تأثیر بگذارد؛ بنابراین، قبل استفاده از هر اینکوترمز، بهتر است با قوانین و مقررات مربوط به صادرات و واردات در کشور مقصد آشنا شوید و با مشاوران حقوقی و مالی مرتبط با تجارت خود مشورت کنید.
نکاتی که باید در رابطه با اصطلاحات اینکوترمز رعایت کنید
در تجارت بینالملل کالا و حملونقل محمولهها به نقاط مختلف جهان باید با انواع اصطلاحات اینکوترمز آشنا باشید. رعایت این نکات مهم در اینکوترمز موفقیت کسبوکارتان را تضمین میکند:
اصطلاحات اینکوترمز در بخشهای مختلف تجارت باید موبهمو در قرارداد مشخص و ذکر شود.
در هنگام صادرات و واردات انواع کالا از قوانین گمرکی و همچنین اصطلاحات اینکوترمز اطلاع کامل پیدا کنید.
عملیات بستهبندی، حمل و امور گمرکی خود را به یک شرکت حملونقل بینالمللی معتبر بسپارید.
درصورت توجه به هر یک از موارد فوق محموله شما به در زمان مناسب و با هزینهای مقرونبهصرفه به محل موردنظرتان خواهد رسید.
در صورتی که هر سوالی در زمینه قوانین اینکوترمز داشته باشید کافی است با شرکت آوند حیات تماس گرفته و با کارشناسان این تیم مشورت کنید. تیم آوند حیات در تمامی زمینه های تجارت اعم از واردات و صادرات و نیز ترخیص کالا بهترین راهنما برای شما خواهد بود.
ثبت سفارش واردات کالا یکی از اولین و مهم ترین اقداماتی است که هر تاجر و بازرگانی باید پیش از انجام فرآیندهای واردات کالا به آن توجه نموده و زمان و دقت کافی برای انجام این پروسه اداری صرف نماید. در واقع ثبت سفارش واردات کالا فرآیندی است که طی انجام آن تاجر یا بازرگان سندی را از سیستم وزارت بازرگانی کشور دریافت می کند که نشان می دهد، واردات کالا قانونی بوده و تحت نظارت سازمان های ذیربط به انجام رسیده است.
توجه داشته باشید که مراحل ترخیص کالا از گمرک پیچیده است که البته بسته به قوانین کشور و نوع کالا این پیچیدگی ها می تواند متفاوت باشد. همواره پیشنهاد این است که مراحل ثبت سفارش کالا و ترخیص را از طریق یک کار گزار متخصص و ترخیص کار پیگیری کنید تا مطمئن باشید که ثبت سفارش کالاها و ترخیص برای واردات و صادرات به درستی انجام شده است.
انواع ثبت سفارش
برای ثبت سفارش کالا روشهای مختلفی وجود دارد و در ادامه به معرفی هریک از روشهای ثبت سفارش میپردازیم.انواع ثبت سفارش باتوجهبه شیوه پرداخت آنها مشخص میشود. اینکه تأمین ارز چگونه انتخاب شود در نوع ثبت سفارش مشخص میشود. برای درک بهتر موضوع انواع مختلف آن را در ادامه میخوانید.
· خرید ارز از سیستم بانکی
· از محل ارز خود
· از محل صادرات خود
· تهاتر
· از محل صادرات دیگران
· از محل ارز دیگران
· از محل صادرات
· دیداری ( SIGHT DOCUMENT CREDIT )
· مدت دارد ( DEFERRED LETTER OF CREDIT )
· یوزانس ( USANCE CREDIT )
· ثبت سفارش مبتنی بر صادرات و اعتبار اسنادی بدون انتقال ارز
ثبت سفارش واردات در برابر صادرات در صورتی انجام می شود که پروانه صادراتی معتبر ارائه گردد و ارزش صادراتی هم ممهور به مهر گمرک بوده وتاریخ پروانه با کوتاژ وارداتی یکی باشد.
آشنایی با سامانه جامع تجارت
همان اندازه که اخذ کارت بازرگانی برای انجام صادرات و واردات کالاها به کشور اهمیت دارد، ثبت سفارش واردات کالا نیز حائز اهمیت است. امروزه برای ثبت چنین سفارشی از سامانه اینترنتی مخصوصی رونمایی شده است که بسیاری از مشکلات سر راه متقاضیان را از میان بر خواهد داشت. این سامانه که به نام سامانه جامع تجارت شناخته میشود، امکان ثبت سفارش برای کالاهای وارداتی را فراهم کرده است.
تمامی افرادی که قصد دارند کالایی را به کشور وارد کنند، باید در ابتدا به این وبسایت مراجعه کرده و بعد از ثبتنام، کالای وارداتی خودشان را ثبت سفارش کنند. البته باید اشاره کرد که ثبت سفارش واردات کالا تنها یکی از جمله خدمات این سامانه بوده است و به کمک سامانه جامع تجارت میتوان نسبت به دریافت شناسه کالا، خدمات عمومی، پاسخگویی به سؤالات و ... اقدام کرد. این سامانه از سال 1397 در اختیار کاربران قرار گرفته است.
مجوز ثبت های سفارش کالا
مجوز ثبت سفارش کالا یک فایل است که توسط سازمان توسعه تجارت ایران صادر می گردد. این مجوز دارای یک کد 8 رقمی، تاریخ ثبت، شماره ثبت، تاریخ پروفرما و نام شرکت متقاضی ثبت سفارش میباشد. این اطلاعات را میتوانید در نرم افزار حسابداری خود ثبت کنید.
اگر تعداد کالا های ثبت شده به منظور ثبت سفارش زیاد باشد، اسامی آن ها در برگه های جداگانه ثبت شده و به مجوز ثبت سفارش ضمیمه می شود. در هنگام ثبت سفارش باید حق ثبت سفارش نیز پرداخت گردد، مبلغ حق ثبت سفارش هرسال با توجه به قانون بودجه تعیین شده و برای برخی از کالا هایی که به کشور وارد می شوند (بدون توجه به این که در سیستم بانکی و یا خارج از آن ثبت شده اند) باید پرداخت شود.
می وان گفت دولت با استفاده از سیستم ثبت سفارش ضوابط فنی برای کالاهایی که به کشور وارد می شوند را کنترل نموده و همچنین کالا های وارداتی را به صورت آماری ثبت می نماید. این کار دولت را در اجرای بهتر قانون جدید سامانه مودیان یاری کرده است.
· مدارک مورد نیاز برای اخذ مجوز ثبت سفارش کالا:
· کارت بازرگانی
· پیش فاکتور یا پروفرما
· استاندارد اجباری
· اخذ شناسه فروشنده از سامانه فیدا
· اخذ گواهی های فنی از دستگاه های مربوطه
· ثبت سفارش
· گشایش اعتبار با ارائه پروفورم و تهیه و تحویل اسناد خرید و حمل به بانک کارگزار
· ارائه شناسه منشا ارز وارداتی
نکاتی مهم در رابطه با واردات کالا از خارج | شرکت ترخیص کالا | کارت بازرگانی | مزایای کارت بازرگانی | سامانه جامع ثبت سفارش کالا | ثبت سفارش واردات کالا
نکات مهم درباره ثبت سفارش کالا و ثبت سفارش واردات کالا :
· در گمرک هم زمان با بررسی اظهارنامه در مراحل نخست ثبت سفارش کالا و قبل از اینکه اظهار محقق شود (اظهار بعد از اینکه اظهارنامه امضاء شده و به پیوست اسناد مربوط به صورت رایانه ای یا دستی به گمرک ارایه گردید و شماره ثبت اظهارنامه به آن اختصاص یافت، محقق می گردد. معمولا مواردی از قبیل موجودی کالا در انبار، مالکیت، احراز صلاحیت، مجوزهای واردات و کد تعرفه گمرکی و غیره بررسی می شود، بنابراین اگر معلوم گردد صاحب کالا به گمرک بدهی داشته یا مشمول جرایم و پیگرد قاجاق گمرکی است، اصولأ قبل از اظهار کالا و ترخیص کالا فرآیند جریان تشریفات گمرکی متوقف می شود.
· ) کالاهای وارداتی به نام هر شخصی به مجرد اینکه به شخص ثالتی واگذار گردید (شرکت ترخیص کالا ) که از لحاظ شرایط صلح بلامانع باشد، از لحاظ گمرک شخص واردکننده کالا( یا شرکت واردات کالا ) که اقدام به ثبت سفارش کالا و ثبت سفارش واردات کالا در سامانه ntsw نموده – هیچ گونه مسئولیتی یا سمتی نسبت به واردات کالا و پیامدهای ناشی از اظهار آن کالا در گمرک ندارد.
· ) به طور کلی در مورد واگذاری محموله های موجود در اماکن گمرکی که در مراجع ذی صلاح انجام میگیرد (دفاتر اسناد رسمی) استعلام از گمرک صورت می گیرد و در صورت بلامانع بودن واگذاری، واردکننده نقشی در ادامه اقدامات بعدی واگذارشونده با اشخاص ثالث ( ترخیص کار ) ندارد.
حواله ارزی در حال حاضر تنها روش قانونی است که بازرگانان با استفاده از آن میتوانند ثبت سفارش کالای خود را نهایی کنند و پول سفارش را به این شکل به دست فروشنده در کشورهای خارجی برسانند تا پروسه ارسال کالا به ایران آغاز شود. این حواله معمولا توسط بانک مرکزی و یا صرافیهای معتبر مورد تایید این بانک انجام میشود. اطلاعات صرافیهای مورد تایید بانک مرکزی را میتوانید در سامانه این بانک مشاهده کنید. تاجران برای دریافت ارز مورد نیاز برای واردات باید پس از ثبت نام در سامانه جامع تجارت به بانکهای عامل مراجعه کنند تا تمامی مراحل مربوط به تخصیص ارز به صورت سیستمی برای آنها انجام شود. اگر قصد واردات کالا به کشور را دارید و در مراحل دریافت و یا حواله ارزی مشکل مواجه شدهاید، کارشناسان حرفهای و کاربلد شرکت ترخیص کالای میرترابی به صورت تخصصی میتوانند در این زمینه شما را راهنمایی کنند.
نجام حوالجات و امور ارزی
حواله ارزی (Payment Order) یکی از انواع خدمات ارزی است که در طول چند سال اخیر به لیست تراکنش بانک های مختلف جهان اضافه شده است و از راه آن می توان به سادگی با هر فردی در هر جای دنیا، مبادلات ارزی انجام داد.
به زبان ساده تر، حواله ارزی چه کار میکند؟
حواله ارزی یک نوع دستور پرداخت می باشد که بر اساس آن، به یک بانک یا موسسه مالیبنابر خواسته مشتری یا صاحب یک حساب بانکی باید از طریق یکی از بانکهای کارگزار خود در خارج از کشور، حواله را صادر کند و از آن بانک کارگزار خود بخواهد تا این مبلغ حواله را فرد مورد نظر در خارج از کشور، پرداخت کند.
خدماتی که شرکت بازرگانی طاهاتجارت دیدگستر، در این خصوص ارائه می کند:
ثبت حواله
ارسال درخواست به کارگزارن بانک ها در خارج
ثبت حواله در شبکه جهانی سوئیفیت
حواله ارز دولتی
حواله ارز نیمایی
انجام تشریفات بانکی حواله ارز مرجع در ایران و …
تخصیص ارز مبادله ای به واردات کالا
ارز مبادله ای در مرکز مبادلات ارزی توسط دولت ارائه می شود. نحوه تخصیص ارز مبادله ای به این گونه بوده است که دولت کالاهای وارداتی را در ۱۰ گروه اولویت بندی می کند. کالاهای گروه ۱۰ کالاهای لوکس بوده و ارز مبادله ای به آن ها تخصیص نخواهد یافت و همچنین حقوق و عوارض گمرکی آن ها به نسبت بالا تر از سایر گروه کالاهای وارداتی می باشد.
دریافت ارز مبادله ای کاری نسبتا دشوار بوده و به تخصص و ارتباطات و اعتبارات لازم احتیاج دارد. ارائه ارز مبادله ای توسط بانک به صورت ال سی صورت می گیرد و بانک ارز مبادله ای را به میزان مبلغ فاکتور ارائه می دهد و تا ۳۵ درصد آن مبلغ را نیز به عنوان وثیقه نزد خود نگاه می دارد.
حواله ارز مرجع (ارز نیمایی)– حواله یوان,یورو و حواله لیر
دریافت ارز مبادله ای واردات از بانک گاها کاری پیچیده و زمان گیر می باشد و متخصصان شرکت بازرگانی ترخیص کارا خدمات دریافت و تخصیص ارز مبادله ای را از بانک های مختلف در ایران جهت واردات کالا از کشورهایی که ارز مبادله ای به آن ها تخصیص می یابد ارائه می نماید. (مرسوم است که حواله ارز مبادله ای به عنوان حواله ارز مرجع شناخته می شود ) همچنین ترخیص کالا با ارز مبادله ای نیز از دیگر خدمات بازرگانی این شرکت می باشد.
آشنایی با نحوه تخصیص ارز وارداتی
آشنایی با نحوه تخصیص ارز وارداتی برای بازرگانان اهمیت زیادی دارد و دانستن شرایط و مراحل تخصیص ارز به واردکنندگان کمک میکند تا بدون دردسر و در کوتاهترین زمان ممکن ارز مورد نیاز خود را دریافت کنند. اما آنچه برای تجار و بازرگانان اهمیت دارد، شناخت کالاهایی است که بر اساس قوانین اقتصادی و اجتماعی کشور، ارز وارداتی به آنها اختصاص مییابد. کالاهای وارداتی معمولاً برای تخصیص ارز به چهار دسته تقسیم میشوند و تجار باید این گروه بندی را به خوبی بشناسند:
گروه کالایی شماره یک : این گروه شامل کالاهای اساسی است که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تهران تعیین میشوند. ارز وارداتی برای این کالاها به وسیله این سازمان تخصیص مییابد.
گروه کالایی شماره دو : این گروه شامل کالاها و مواد اولیه واسطه و سرمایهای است که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تأیید میشوند. ارز وارداتی به این کالاها بر اساس قوانین مرتبط با واردات تخصیص داده میشود. همچنین تامین ارز این گروه از محصولات معدنی، فولاد و پتروشیمی از طریق صادرات انجام میشود.
گروه کالایی شماره سه : این گروه شامل کالاهای مصرفی است که برای واردات آنها نیاز به خرید ارز از طریق سامانه نیما وجود ندارد. این گروه از کالاها با گروه کالایی شماره دو از لحاظ عملیاتی تفاوت چندانی ندارند، اما برخی قوانین متفاوتی را دنبال میکنند.
گروه کالایی شماره چهار : این گروه شامل کالاهایی است که واردات آنها به لحاظ قوانین و مقررات کشور ممنوع است. ارز وارداتی به این کالاها اختصاص نمییابد.
کد ساتا چیست؟
کد ساتا در واقع کد بانک مرکزی برای ارز وارداتی است که از آن به عنوان نوعی شناسه اظهار گمرکی کالا یا کد رهگیری استفاده میشود. این کد از سوی سامانه جامع تجارت صادر شده و در زمان اظهار منشا ارز برای واردات مورد استفاده قرار میگیرد. وقتی این کد در برگه اظهارنامه کالا نوشته شود، منبع تخصیص ارز واردات به صورت کامل مشخص میگردد. بازرگانان و افراد فعال در این حوزه به کد ساتا، مجوز اظهار گمرکی کالا هم میگویند که توسط بانک مرکزی صادر میشود. این کد 14 رقمی بوده و در سامانه گمرک به عنوان عامل انطباق همه اسناد بانکی مرتبط با واردات به کار میرود.