در حوزه تجارت بینالملل، ضروری است که بازرگانان از طریق داشتن کارت بازرگانی معتبر، نمایش جامع و دقیقی از هویت و محدوده عملیاتی خود داشته باشند. این سند به عنوان یک ابزار حیاتی در تسریع فرآیندهای واردات و ترخیص کالا از گمرک، تضمین جریان یکپارچه تراکنش عمل می کند.
در حوزه تجارت بینالملل، ضروری است که بازرگانان از طریق داشتن کارت بازرگانی معتبر، نمایش جامع و دقیقی از هویت و محدوده عملیاتی خود داشته باشند. این سند به عنوان یک ابزار حیاتی در تسریع فرآیندهای واردات و ترخیص کالا از گمرک، تضمین جریان یکپارچه تراکنش عمل میکند.
در زمینه کالاهای مشمول واردات، بین اقلامی که منطبق با موازین شرعی و دینی ملت هستند و مواردی که از این معیار خارج هستند، تمایز واضحی قائل میشود. ذکر این نکته ضروری است که طبقه بندی کالاهای وارداتی ممنوعه ریشه در عدم انطباق آنها با ارزشها و اعتقادات مورد حمایت کشور دارد.
کالاهای گروه ۴ و ۲۷ که در مجموع حدود ۲۱۰۰ قلم هستند مجاز به واردات نیستند.
کالاهای وارداتی در سه دسته طبقه بندی می شوند؛ کالاهای مشروط، کالاهای مجاز و کالاهای ممنوعه وارداتی. کالاهای مجاز وارداتی کالاهایی هستند که هیچ گونه منع گمرکی ندارد و می توانند همیشه به کشور وارد شوند؛ این کالاها نیاز بازار را تامین می کنند و برای نیاز صنعت نیز ضروری هستند.
کالاهای مشروط وارداتی تنها در صورت تایید ارگانها و وزارتخانه های مربوطه اجازه واردات دارند و تنها در صورتی مجوز دریافت می کنند که کشور به آنها نیاز داشته باشد و در واقع به صورت حمایتی هستند. کالاهای ممنوعه وارداتی مطابق دستور دولت اجازه واردات ندارند و عموما مخالف موازین شرعی و دینی نیز هستند. به جز این موارد، اگر کالایی نیز در کشور وجود داشته باشد و به تولید و اشباع داخل رسیده باشد، نباید به کشور وارد شود.
مشروط: کالاهایی که مشروط هستند قبل از ورود باید توسط چندین سازمان تایید شود و بعد از دریافت تاییدیه و بررسی قوانین میتوانند وارد گردند. این کالاها بیشتر به صورتی حمایتی هستند و نیاز به مجوزهای بازرگانی یا صنایع وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت دارد.
مجاز: کالای مجاز به کالایی گفته میشود که برای تامین نیازهای جامعه و رشد و رونق اقتصادی بسیار مناسب است و همواره این کالاها میتوانند در روند واردات و صادرات قرار بگیرند. و هیچگونه منع گمرکی ندارند.
ممنوعه: این کالاها طبق دستور دولت منع ورود دارند زیرا برخلاق قوانین شرعی، دینی و مذهبی هستند.
انواع تست در کالاهای مشروط
برای ترخیص کالا های مشروط ذکر شده، به تست ریپورت و msds یا تست مگنتی نیاز است. درادامه به توضیح این اصطلاحات میپردازیم.
تست ریپورت: محصولاتی که توسط کارخانه تولید میشوند باید بر اساس استاندارد تعریف شده باشند، که تست ریپورت در حقیقت آنالیز فنی این محصولات است.
علت ممنوعیت برخی از کالاها چیست؟
این کالاها براساس اخلاق و از نظر شرعی ممنوع هستند.
بعضی از کالاها که دارای تشابهات هستند دیگر نباید به کشور وارد شوند زیرا از آن موجود است اگر چه نسخه های آن ها با یکدیگر تفاوت داشته باشند.
عدم مطابقت با استاندارد و کیفیت های مورد نیاز و موجود
نبود ارز کافی
لیست کالاهای ممنوع گمرک برای مسافران
سلاحهای گرم و سرد
مواد محترقه و منفجره
مجلات و روزنامه و کتاب و… خلاف شئون ملی و اسلامی
عتیقهجات و کالاهایی که هویت فرهنگی دارند و میراث ملی هستند
مواد مخدر و روانگردان و مشروبات الکی
وسایل قمار و شرطبندی
وسایل رمالی و فالگیری
هر کالایی که ماهیتی غیرشرعی و غیرقانونی دارد
قطعات و مواد اولیه مربوط به واحدهای تولیدی و صنعتی
قوانین واردات کالاهای ممنوعه
با توجه به خطرات احتمالی ناشی از دسته های خاصی از کالاها، به ویژه در حوزه های الکترونیک، مخابرات، کالاهای تخصصی و اقلام تجاری، مشخص شده است که ورود آنها ممکن است توسط فعالیت های جاسوسی مورد سوء استفاده قرار گیرد. در نتیجه، وزارت اطلاعات برای حفظ امنیت ملی، ورود این اقلام را ممنوع کرده است.
به طور مشابه، نگرانی فراگیر در مورد سوء استفاده از کالاها برای اهداف دوگانه منجر به محدودیت ورود برخی از کالاها مانند داروها، محصولات غذایی، منابع معدنی و مواد آلی شده است.
این موارد به دلیل کاربرد بالقوه آنها در بیوتروریسم، نیاز به بررسی دقیق دارد. تمامی کالاها، شامل کالاهایی که در دسته بندی های بهداشتی، قرنطینه ای، زیست محیطی و ایمنی قرار دارند، موظفند تحت نظارت سازمان های مربوطه، به ویژه مقامات بهداشتی، تحت معاینه و آزمایش دقیق قرار گیرند. صدور مجوزهای ترخیص کالا منوط به این ارزیابی جامع است.
شاید برایتان این سؤال پیش آمده باشد که آیا راهی برای ورود کالاهای ممنوعه وارداتی به داخل کشور است؟ بایستی گفت که برخی کالاها مانند مواد دارویی، غذایی، معدنی و آلی به عنوان کالاهای دو منظوره مورد سوء استفاده بیوتروریسم قرار می گیرند. به همین دلیل، تمامی کالاها از جمله کالاهای بهداشتی، قرنطینه ای، زیست محیطی و ایمنی باید تحت نظر سازمان های مربوطه مانند سازمان بهداشت بررسی و آزمایش شوند و پس از صدور تاییدیه، قابل ورود به کشور هستند.